SECRETELE BUCUREŞTIULUI: Strada Popa Rusu și-a căpătat numele după un preot rus rămas în București după unul dintre războaiele ruso-turce (undeva în jurul anului 1700). Acesta a înfiinţat un cor pe care l-a dirijat la biserica Sf. Anton – Curtea Veche. Biserica „Popa Rusu” este aşezată în partea de nord-est a oraşului, între străzile Armenească, Spătarului şi Latină.
Biserica exista în mahalaua Popa Rusu și este amintită în anii 1718, 1776, 1796 şi 1810. În anii 1867 şi 1890 biserica a fost reparată – refăcându-i-se unele temelii exterioare. Mahalaua Popa Rusu, cu 85 de familii în secolul al XVIII- lea, cuprindea locurile dintre Oţetari şi uliţa Armenească.
Vila lui Minovici de pe Strada Popa Rusu, ridicată de un celebru primar
Pe strada Popa Rusu, la numărul 24, se află vila de sfârșit de secol al XIX-lea, care a aparținut lui Ștefan Minovici. Acesta făcea parte din renumita familie Minovici, fiind fratele medicului legist Mina Minovici și al profesorului Nicolae Minovici. Ștefan Minovici (1867-1935) a fost chimist, membru fondator al Academiei de Științe din România. A fost construită în stil gotic englezesc, după planurile arhitectului Enzo Canella. În anii 1950-1960, aici a fost redacția revistei ”Cultul Mozaic” a comunității evreiești.
Somptuoasa clădire a fost ridicată de Dumitru I. Dobrescu, fost mare primar al Capitalei între anii 1929-1934. El a primit autorizație de construcție în iulie 1892. Fiica acestuia, Viorica, s-a căsătorit cu Ștefan Minovici, în 1904. Proprietatea din București și moșia de la Morăști, județul Argeș, făceau parte din zestrea Victoriei Dobrescu. Demetru I. Dobrescu, figură-emblemă, a fost primarul care a schimbat fața Capitalei, fiind preocupat de peisajul urban. Printre realizările sale se numără salubrizarea orașului, modernizarea șoselelor, înființarea de ceainării și de adăposturi pentru oamenii săraci.
Ceai aromat, printre tufe de smochin și iasomie ”La Metoc”
Ceainăria ”La Metoc” se găsește la numărul 21, ascunsă printre smochini, printre tufe de iasomie și soc. ”Metoc” înseamnă mănăstire mică, subordonată administrativ unei mănăstiri mai mari. În anii ’50, pe strada Popa Rusu, a fost ridicată o casă cu pridvor pe coloane de lemn și arcade în acoladă. Pe locul unde astăzi este ceainăria, a fost cândva metocul Mănăstirii Pasărea. Cine trece pragul ceainăriei va avea parte de ceai aromat, de șerbet sau de dulceață parfumată.
- Parohia Popa Rusu
- Școala Specială nr. 1
- Biserica Baptistă Betania
- Casa Dem I. Dobrescu
- Ceai La Metoc
Solicită ofertele Realkom!
În acest loc istoric al Bucureștiului, dar şi în toată zona Unirii, Realkom Imobiliare te ajută să cauţi locuinţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna. Dacă vrei să găseşti o casă de vânzare pe strada Popa Rusu sau doreşti să închiriezi un apartament/un spaţiu comercial aici ori în vecinătate, este suficient să ne contactezi. Unul dintre consultanţii noştri imobiliari te pune la curent cu oferta la zi şi cu paşii necesari acestui demers.