Prima pagină » Știri » Strada General Candiano Popescu și Cetatea lui Țepeș

Strada General Candiano Popescu și Cetatea lui Țepeș

Strada General Candiano Popescu și Cetatea lui Țepeș

SECRETELE BUCUREŞTIULUI: Strada General Candiano Popescu din sectorul 4 poartă numele celui care a fost reputat ziarist, avocat și general al armatei române. Alexandru Candiano-Popescu s-a născut la 27 ianuarie 1841 în Buzău. A fost fondator al ziarelor „Perseverența” și „Democrația”. Tot el a fost inițiatorul mișcării republicane antidinastice din 8 august 1870, cunoscută și sub denumirea de Republica de la Ploiești.

A absolvit Școala Militară de Ofițeri din București în 1857, ca sublocotenent de artilerie, devenind ulterior căpitan. A fost arestat de trei ori, iar în închisoarea din Arad a petrecut câteva săptămâni. Alături de Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu și mulți alții a fondat Partidul Național Liberal. A participat la Războiul pentru Independență din 1877. S-a remarcat la comanda Batalionului 2 Vânători, în celebrul atac pentru cucerirea redutei Grivița 1.

Uzina electrică Filaret, un monument istoric fascinant

Pe strada General Candiano Popescu, la numărul 3A, se află monumentul istoric ”Uzina electrică Filaret”. În primăvara anului 1868, o societate din București primise în concesiune iluminatul orașului cu gaz. În 1880 societatea a fost concensionată unei companii franceze din Paris. Aceasta i-a dat numele de Compagne de Gaz de Bucarest. Introducerea iluminatului electric în Capitală a fost introdus abia după 1888 de Primăria Municipiului București. Uzina electrică a fost amplasată pe vechiul teren al Uzinei de gaz de la Filaret. A fost pusă în funcțiune în septembrie 1908, o dată cu deschiderea stagiunii anuale a Teatrului Național. În anii ’70, Uzina electrică Filaret a fost dezafectată.

Ce putem vedea pe strada General Candiano Popescu și în vecinătate

Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, cunoscut sub denumirea Castelul Vlad Țepeș din București, este un edificiu ridicat în 1906 în Parcul Carol I. Evenimentul a fost prilejuit de organizărea Expoziției Generale Române dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României. Manifestarea a mai marcat 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Castelul reproduce, la o scară mai mică, cetatea Poenari, ridicată de Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, pe plaiul Loviștei din județul Argeș.

Intrarea în clădire se face prin strada General Candiano Popescu, la numărul 6. Monumentul istoric a avut mai multe funcții de-a lungul timpului. În 1940 a devenit corp de gardă pentru o unitate militară. În 1945, camerele castelului au fost transformate în dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului Carol. După 1990, edificiul a fost utilizat drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi. Din 2004, Castelul Vlad Țepeș a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Strada General Candiano Popescu pornește din Calea Șerban Vodă. Se desfășoară în jurul parcului Carol I și se oprește în Piața Libertății.

  • Parcul Carol I
  • Muzeul Tehnic ”Profesor Inginer Dimitrie Leonida”
  • Mormântul Ostașului Necunoscut
  • Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (Castelul Vlad Țepeș)
  • Serviciul Furturi de Autovehicule
  • Școala Educateria
  • Uzina Electrică Filaret
  • Electromontaj S.A.
  • Restaurant Zao
  • Fântâna Zodiac din Piața Libertății

Strada General Candiano Popescu și Cetatea lui Țepeș

Solicită ofertele Realkom!

În acest loc istoric al Bucureștiului, dar şi în toată zona Unirii, Realkom Imobiliare te ajută să cauţi locuinţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna. Dacă vrei să găseşti o casă de vânzare pe Strada General Candiano Popescu sau doreşti să închiriezi un apartament/un spaţiu comercial aici ori în vecinătate, este suficient să ne contactezi. Unul dintre consultanţii noştri imobiliari te pune la curent cu oferta la zi şi cu paşii necesari acestui demers.

Distribuie articol: