Prima pagină » Știri » Strada Delea Veche, o istorie de un secol

Strada Delea Veche, o istorie de un secol

Strada Delea Veche, o istorie de un secol

SECRETELE BUCUREŞTIULUI: Strada Delea Veche din Sectorul 2 al Capitalei adună laolaltă vile somptuoase de altădată, blocuri noi și clădiri aflate în construcție. Numele străzii (și al mahalalei) a fost dat după Delea Logofătul, întemeietorul bisericii de la nr. 29A. Lăcașul de cult se află aproape de intersecția cu strada Cireșului.

Pe strada Delea Veche se află o biserică veche de aproape 300 de ani

Biserica Delea Veche a fost prima oară atestată documentar la 1761. Conform tradiției, la început a fost ridicată o biserică din lemn pe la sfârşitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea de Delea Logofătul. În timpul domniei lui Alexandru Ghica Voievod (1766 – 1768) a fost înălțată o biserică din zidărie, a cărei pisanie nu mai există astăzi. Actuala biserică Delea Veche a fost construită între 24 iunie 1894 şi 2 mai 1896, în vremea Regelui Carol I.

Strada Delea Veche nu este foarte lungă, însă este intens circulată. Istoria acesteia se întinde pe durata unui secol. La începutul ei, a fost o arteră periferică, cu locuințe asemănătoare cu cele de la sate. Din perioada interbelică, a fost transformată într-o stradă în adevăratul sens al cuvântului, fiind aproape de zona centrală. Cu un design spectaculos, la intersecția cu strada Cireșului găsim o clădire impunătoare, construită în stil neoromânesc.

Eminescu a citit „Scrisoarea V” într-o casă din mahalaua Delea Veche

Pe strada Cireșului, care făcea parte din mahalaua Delea Veche, Mihai Eminescu a citit prima oară „Scrisoarea V”. Tot pe Delea Veche, colț cu strada Budilă, poate fi admirat un bloc art-deco, cu o arhitectură deosebită. Pe Delea Veche sunt mai multe linii de troleibuz care duc în cartierul Titan, ori spre Gara de Nord sau Piața Mihail Kogălniceanu. Deși traseele au fost stabilite încă din anii `60, troleibuzele început să circule pe aici de-abia din 1982, la început doar înspre centrul orașului.

Ce găsim pe strada Delea Veche

Strada Delea Veche pornește din Calea Călărașilor și face nod cu străzile Orzari, Cireșului și Budilă. Se oprește în strada Popa Nan. În partea opusă, peste drum de Calea Călărașilor, se întinde „sora” geamănă a acesteia, strada Delea Nouă, care se oprește în Bulevardul Decebal.

  • Restaurant La Mama
  • Uptown Residence – ROcazare.RO Apartments
  • Jolidon
  • Trattoria Il Calcio Delea Veche
  • S.C.M. Tricotextil
  • Kindi – Gradinita Montessori
  • Parohia Delea Veche

Strada Delea Veche, o istorie de un secol

Solicită ofertele Realkom!

În acest loc istoric al Bucureștiului, dar şi în toată zona Unirii, Realkom Imobiliare te ajută să cauţi locuinţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna. Dacă vrei să găseşti o casă de vânzare pe Strada Delea Veche sau doreşti să închiriezi un apartament/un spaţiu comercial aici ori în vecinătate, este suficient să ne contactezi. Unul dintre consultanţii noştri imobiliari te pune la curent cu oferta la zi şi cu paşii necesari acestui demers.

Distribuie articol: