Prima pagină » Știri » Strada Batiştei, una dintre cele mai cochete din Bucureşti

Strada Batiştei, una dintre cele mai cochete din Bucureşti

Strada Batiştei, una dintre cele mai cochete din Bucureşti

SECRETELE BUCUREŞTIULUI: Strada Batiştei (sau Batişte) porneşte din spatele Hotelului Intercontinental şi a Teatrului Naţional din Bucureşti, pentru a străbate străzile cu nume celebre: Tudor Arghezi, Jean Louis Calderon şi Ion Luca Caragiale. Numele străzii vine de la “batiştea”, care are legătură cu regionalismul “batelişte”. Conform DEX, acest substantiv feminin înseamnă “loc cu pământ bătătorit de vite” sau “loc de întâlnire, de adunare”, probabil un târg sau o piaţă alimentară.

Există menţiuni despre o altă origine a toponimiei străzii. Pe la 1600 ar fi existat un personaj pe nume Baptista Velleli, care a slujit la curtea voievodului Radu Mihnea. Se spune că, fiind om de încredere la curtea domnească, lui Baptista Velleli i s-au încredinţat dregătorii şi pământuri. Acesta şi-ar fi ridicat o frumoasă reşedinţă înconjurată cu grădini chiar pe strada Batiştei.

Monumente de pe strada Batiştei

Pe strada Batiştei (Sectorul 2), una dintre cele mai cochete din Bucureşti, se află o serie de clădiri deosebite, clasate ca monumente istorice. Una dintre ele este imobilul „Palatul Arta”, numit şi Palatul Societății Funcționarilor Publici. Acest edificiu a fost construit în stil Art Deco, între anii 1932-1934. După 1945, clădirea a devenit sediul central al Asociației Române pentru Strângerea Legăturilor de Prietenie cu Uniunea Sovietică şi ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului București).

Ansamblul de arhitectură „Str. Batiștei”
Casa Nicolae Filipescu
Atelierul pictorului Nicolae Grigorescu
Casa bancherului Hermann Speier (1900)
Casa Boambă – Rahtivanu (1896)

Strada Batiştei, una dintre cele mai cochete din Bucureşti

Sala “Atelier” a TNB, pe strada Batiştei

Poposind la nr. 21 pe strada Batiştei putem admira biserica Adormirea Sfintei Ana – Batiște, ridicată în anul 1654, în timpul domnitorului Matei Basarab. Construită la început din lemn, biserica-monument istoric a fost de două ori mistuită de foc, înainte de a fi refăcută de domnitorul Constantin Mavrocordat. Pe locul unde a fost înălţată biserica a fost ocol de vite. De aici, şi denumirea de biserica “Batişte” (de la verbul “a bate”).

Cooperativa Frufru
Sala “Atelier” – Teatrul Naţional din Bucureşti
Restaurantul Grădina Urbană
Cafeneaua Papu
Înalta Curte de Casație și Justiție

Apelează la Realkom!

În acest loc istoric al Bucureștiului, dar şi în zona Unirii, Realkom Imobiliare te ajută să cauţi locuinţa pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna. Dacă vrei să găseşti o casă de vânzare pe strada Batiştei (din Sectorul 2) sau doreşti să închiriezi un apartament ori un spaţiu comercial aici, este suficient să ne contactezi. Unul dintre consultanţii noştri imobiliari te pune la curent cu oferta la zi şi cu paşii necesari acestui demers.

Distribuie articol: